Bacaklarda Şişliklerin Tedavisi mümkün müdür?

Bacakta şişlik, birçok nedenden kaynaklanabilen ve toplumda sıkça karşılaşılabilen sağlık problemidir. Bacakta şişlik daha birçok hastalıklar örneğin kalp örneğin böbrek ve karaciğer hastalıklarının gibi rahatsızlıklardan kaynaklanması mümkündür. Ancak en tehlikelisi ve büyük önem taşıyan bacakta şişlik yapan neden damar hastalıklarıdır. Bu konuda belli başlı damar hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Bunlardan ilki toplar damar tıkanıklığı ya da toplar damar hastalıkları diğeri ise mevta olacak hastalıklar toplar damar hastalıkları en yaygın bacakta şişlik yapan nedendir. Bunların büyük bir bölümü varis ile karşımıza çıkabilmekle beraber daha önemlisi ve sinsisi ise toplar damarda oluşmuş tıkanıklıklardır.

Hastalar genellikle yıllardır evvel geçirmiş oldukları bir toplar damar iltihaplarını veya toplar damar pıhtısını takiben yıllar içerisinde yavaş yavaş bacaklarının şiştiğini özellikle ayak bileği çevresinde küçük kılcal damarlar varisleri oluşmaya başladığını hastanın bacağındaki şişliği azaltmak için bacağın yukarıya doğru kaldırmak zorunda kaldığı bir durumun sıklıkla tanınmaya başladığıdır. Ve bir süre sonra eğer bu durum tek bacakta olmuşsa hastanın bir bacağı diğer bacağına göre kalın, hastanın ayak bileğinden başlayarak çok sayıda kahverengi mor lekeler bacakta daha ileriki aşamalarda ise yaralar ki bunlara venöz ülser diyoruz. Yaralar açılabilmektedir.

Günümüzde böyle bacak şişkinliği ile gelen hastaların temel yaklaşım tarzı, hastanın muayenesi beraberinde renkli top topografisi ve daha yukardaki damarların karın içindeki damarların değerlendirilmek içinse bilgisayar tomgrafi veya manyetik rezorans’la salgılanan venografi’dir. Bu sayede toplar damar tıkanıklığı belirlendikten sonraki en önemli aşama toplar damarda tıkalı olan yere stant yerleştirilmesidir. Ne yazık ki diğer tedavi yöntemleri bu kadar başarılı değildir. Ve ne yazık ki ülkemizde ve birçok ülkede doktorlar bu tıkanıklıkların halen tedavi edilebildiği konusunda yeterli bilgiye sahip değillerdir. Ve bu nedenle çoğu hasta bacağındaki şişlik ve yaralarla hayatını sürdürmek zorunda kalmaktadır. Oysa bunun tedavisi mümkündür. Ve stent ile tedavi sağlandıktan sonra hastalar hiçbir sorun olmadan rahat bir şekilde hiçbir kısıtlanma olmadan hiçbir zamanlarını kısıtlayıcı faktör, rahatsızlık, ağrı gibi sıkıntı yaşamadan sürdürmeleri mümkün olabilecektir.

Bu konuda daha detaylı bilgi için www.cuneytkoksoy.com adresinden ulaşmanız mümkündür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bacaklardaki damar hastalığının belirtileri nelerdir?

En yaygın belirti kladikasyo yani yol yürümekle bacaklara gelip, dinlenmekle geçen ağrıdır. Bazen bacaklarda soğukluk, uyuşma, güçsüzlük olabilir. Çoğu zaman hastalar bu ağrılara alışır ve doktora gitmezler. Zamanla kan akımı artık istirahatta iken b

Devamını Oku
Şeker yarası oluşması için şekerimin kaç olması gerekir?

Devamını Oku
Sık görülen damar hastalıkları nelerdir?

Devamını Oku