Damar Hastalıklarında Ayak Bakımı

Damar hastalığı varlığında ayak bakımı çok büyük bir önem taşır. Özellikle şeker hastalığı en önemli bacak kesilme nedenidir. Bu nedenle damar hastalığı yada şeker hastalığı olan kişilerin ayaklarına özel önem göstermeleri gereklidir. Ayakta başlayacak en ufak bir yara yada enfeksiyon kolaylıkla ayağın yada bacağın kaybı ile sonuçlanabilecek, kötü olaylar silsilesini başlatabilir. Bu sebeple ayakta yaralanma yada enfeksiyon gelişimini engellemek çok önemlidir. Amaç ayağı sağlıklı tutmaktır. Bu amaçla başlıca yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

Ayak Bakımı Nasıl Yapılır? 

  • Ayağınızı her gün muayene edin: Özellikle şeker hastaları ayaklarını tam olarak hissedemeyebilirler. Bu nedenle birinin ayaklarına bakması yada kendilerinin bir küçük ayna ile ayaklarını incelemeleri gereklidir. Ayakta yara, kızarıklık, su toplaması, şişlik ve kabarıklık olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Ayaklarınızı her gün yıkayın: Ayaklarınızı her gün ılık su ile yıkayıp, kurulayın
  • Deriyi yumuşak ve düzgün tutucak şekilde ayaklarınızı nemlendirin: Vitamin E içeren yada deriyi, nemlendirip yumuşatan kremler kullanın. Ancak parmak aralarına losyon sürmeyin.
  • Tırnaklarını belirli aralıklarla kesin: Tırnaklarınızı düz olarak, deriyi zedelemeden, kesin ve törpüleyin. Siz yapamıyorsanız bir başkasından yardım isteyin. Eğer tırnaklarınız kalınlaşıp sararıyor ise bir cilt doktoruna görünün.
  • Kendi başına tedavi yapmayın. Eğer deride kalınlaşma, nasır, çatlaklar oluşmuş ise kendi başınıza kesmeye yada tedaviye kalkışmayın. Bir çok hastada ayağın kaybına giden enfekte yaralar böyle başlar.
  • Daima çorap ve ayakkabı giyin: Ev içinde bile dolaşırken ayağınızın yaralanmasını engellemek için çorap, terlik yada ayakkabı kullanın. Kalın ve yumuşak çorapları tercih edin.
  • Ayağınıza uyan ayakkabıyı kullanın. Ayağınız için uygun olmayan ayakkabılar, ayağınıza vurur, deride su toplamasına ve yaralara yol açarlar. Parmaklarınızın içinde rahat hareket edeceği, ancak ayağınıza aşırı bol gelmeyecek, ayağınızın şekline uygun ayakkabılar alın. Topuklu, sivri burunlu yada sandalet tipinde ayakkabılar kullanmayın.
  • Ayağınızı çok sıcak ve soğuktan ve nemden koruyun. Ayağınız güneşe maruz kalırsa güneş yapı kullanın. Ayaklarınızın üstüne oturmayın. Ayaklarınızı radyatör yada soba gibi sıcak cisimlere yakın tutmayın. Ayaklarınızın altına sıcak termos koymayın. Ayağınızın ayakkabı içinde ıslanmamasını sağlayacak şekilde ayakkabı giyin.
  • Ayağınıza kan akımını devam ettirin. Ayaklarınızı ve parmaklarınızı her gün 2-3 üç kez 5 dakika süresince yukarı aşağı hareket ettirin. Uzun süre bacak bacak üstüne atmayın. Çok sıkan çorap yada tight giymeyin.
  • Egzersiz: Egzersiz genel olarak dolaşımı düzenler. Hareketsiz bir yaşantı yerine, eğer genel sağlığınız uygunsa yürüyün, koşun, dans edin, yüzün yada bisiklet sürün.
  • Kilo verin: Genelde şeker hastaları şişmandırlar. Kilo vermeleri ayağa olan yükü azlatır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Skleroterapi (Varisle İğne Tedavisi)

Skleroterapi, varisleri yada kılcal damar şeklindeki varisleri yok etmek için damar içine bir solüsyon enjeksiyonudur.

Devamını Oku
Atardamar Dolaşımı

Atardamarlar (arterler) kalpten aldıkları kanı dokulara ileten özel damarlardır. Atardamarlar toplardamara göre daha kalın duvarlı, daha yüksek basınçlara dayanabilen, eşlik eden toplardamara göre daha dar damarlardır.

Devamını Oku
Varis Nedir?

Bu problem çoğunluklukla bacaklarda deri altında mor ve yeşil renkte damarların görülmesine neden olmaktadır.

Devamını Oku