Embolizasyon (Tıkama Tedavisi)

Embolizasyon nedir?

Embolizasyon damarların kontrollü bir şekilde tıkanmasıdır. Embolizasyon ile kanayan bir damar yada tümörü besleyen bir damar tıkanabileceği gibi, ameliyatın zor olduğu yada istenmediği durumlarda damarları tıkamak yada kapamak içinde kullanılabilir. Embolizasyon sıklıkla aorta anevrizmalarının endovasküler tedavisinde yan dalları tıkamak için yada küçük anevrizmaları tıkamak için de kullanılmaktadır. Embolizasyonda damarın içerisine yerleştirilen bir kateterden tıkanması istenenen damara kimyasal bir madde yada küçük metal sarmal yerleştirilir.

[quick-content]

Ne zaman embolizasyon gerekir?

Embolizasyon çok çeşitli durumlarda gerekebilir:

  • Beyindeki anevrizmalar
  • Travma
  • Karaciğerdeki kanamalar
  • Üst sindirim sistemi kanamaları
  • Doğum sonrası kanamalar
  • Damar malformasyonşarı
  • Kanserler
  • Aorta anevrizmalarının endovasküler onarımına hazırlık
  • Anevrizmalar

İşlem öncesi Embolizasyon yapılması planlanan hastalarda once bazı testlerin yapılması gerekir. Bunlar hastanın işlem için uygun olup olmadığını ve sorunun bu yöntemle düzeltilip düzeltilemeyeceğini belirlemeye yönelik testlerdir. Bunlar ultrason, venogram, arteriyogram, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonanstır. Bu testler dışında hastaların hazırlık için işlem öncesi aç kalmaları, gerekirse yeterkli sıvı tüketmeleri ve antibiyotik kullanmaları gerekir.

Embolizasyon işlemi Embolizasyon genellikle kasıktan damara giriş yapılması ve buradan ilgili damara ulaşacak bir kateter ilerletilmesi ile gerçekleştirilir. Embolizasyon yapılan olan damara ulaşıldığında anjiografi çekilip, damar içine kimyasal bir madde yada metalik bir sarmal ilerletilerek damar tıkanır. Bu damar daha sonra pıhtılaşacaktır. İşlemi takiben bir kez daha anjio çekilip, kateterler çıkarılır. İşlem süresi yapılan damara bağlı olarak 30 dk ila 3 saat arasında değişebilir. Başarı oranı %75-95 dir.

İşlem sonrası İyileşme süresi hastanın durumuna bağlı olarak 4 saat ile bir ay sürebilir. Bazen ağrı kesici ilaç kullanmayı gerektirebilir.

Olası yan etkiler (Komplikasyonlar)

En önemli komplikasyon embolizasyon damarın tamamen tıkanıp, organ yada dokuda gangren gelişmesidir. Bunun yanısıra kanama, organ yetmezliği, konulan sarmalın yer değiştirmesi, tıkanan damarın tekrar açılmasıda görülebilir. Bazen embolizasyon sonrası sendrom olarak bilinen ve bir hafta sürebilen ağrı, ateş, kusma ve iştahsızlık ile karakterize bir durum oluşabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Amputasyon

Amputasyon artık hastaya bir faydası olmayıp, şiddetli ağrı oluşturan yada sağlığı tehdit eden kol yada bacağın bir bölümünün kesilip alınmasıdır.

Devamını Oku
Amputasyon Süreci

Amputasyon, bir hastalık, kaza, yanma veya ezilme nedeniyle vücuttan bir uzvunun kısmen veya tamamen cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Kısaca ampüyasyon kolun yada bacağın bir bölümünün kesilmesidir.

Devamını Oku
Endovasküler Anevrizma Onarımı (EVAR)

Anevrizma onarımının açık cerrahi tedaviye göre daha hafif bir şekli endovasküler yani damar içerisinden anevrizmaya kendinden stentli bir suni damar (stentgreft) yerleştirilmesidir.

Devamını Oku