Stres varise neden olur mu?

Çoğu insan az çok stresle yaşar; Birçok insan için, günlük hayatı idare etmek, ara sıra stres dönemlerine neden olabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar için stres kalıcı veya hatta kronik hale gelir. Çoğu insan yorgunluk, mide ekşimesi, mide ağrıları ve baş ağrıları ile stres yaşarken, kronik stres vücutta önemli bir zarara neden olabilir, bu da önceki belirtileri daha da şiddetlendirip kaygı ve depresyona çevirebilir. Ayrıca, kronik stres vücudun damar sistemini etkileyebilir. Hatta bazı hastalarda bu süre zarfında varisli damarlarda bir artışta görülebilir.

Varisli damarlar, bacaklarda kanın birikmesine neden olan venöz duvar ve kapakların zayıflamasından kaynaklanır. Stresin kendisi, sağlıklı damarlar üzerinde çok fazla bir etkiye sahip olmaz, ancak uzun süreli stres dolaylı yollardan damarlar üzerinde fazladan baskıya neden olabilir ve damarlar kalbe kanı taşımakta zorlanıyorsa, kan göllenir ve zayıf damarlar şişer.

Aşağıda stresin varis oluşumuna katkıda bulunabilecek özellikleri sıralanmıştır:

-İnsanlar stres yaşadıklarında, vücutlarına daha az dikkat ederler. Stresle daha fazla yemek yer ve kilo alırlar. Öte yandan insanlar çok fazla baskı altında olabilir, bu nedenle egzersiz yapamazlar.

-Stres durumunda beslenme, büyük miktarlarda kan basıncını artırabilen tuzlu yiyecekleri içerebilir. Zaten hassas insanlarda, bu damar sağlığını daha da olumsuz yönde etkileyebilir. Aşırı yemek veya çok fazla sağlıksız yiyeceklerle beslenmek vücudu uyuşuk hale getirir veya suyun tutulmasına neden olabilir. Kötü gıdaların fiziksel etkileri, insanlar kendileri için iyi olmayan bir şeyler yediklerini bildiklerinde ortaya çıkan suçluluk duygusuyla birleştiğinde stres seviyeleri daha da artabilir

-Hatta bazı insanlar, stresle başa çıkma mekanizması olarak sigara içmeye başlar ya da sigarayı artırırlar.

-Stresi yüksek çalışanlar işyerinde uzun süre hareketsiz oturmaya başlarlar ve bu durum bacaklardaki kas pompasını zayıflatır.

Bir kişinin ailesinde varis öyküsü varsa, bunu önlemek için yapılabilecek çok şey yoktur ve stres düzeylerinden bağımsız olarak ortaya çıkacaklardır. Bununla birlikte, varisli damarların ortaya çıkma riskini ve ciddiyetini en aza indirmenin bazı yolları vardır:

İlk olarak, stresi azaltmaya yardımcı olabilecek seçimler yapılmalıdır. Bir iş yükünü ile daha iyi başa çıkmak için işyerinde temel görevlere yani mutlak yapmanız gerekenlere öncelik verin. Stresi azaltıcı teknikleri kullanın. Bunlar varisi önlemez ama yavaşlatabilir.

Uzun süre iş yerinde oturmak veya ayakta durmak aynı zamanda varis damarları yaşama şansını artırabilir. İşyerinde yapılabilecek hareketler örneğin daimi oturmak yerine her yarım saatte bir, bir bahane ile kalkıp ofis içinde yürümek, asansör yerine merdivenleri kullanmak dolaşımın artmasına yardımcı olabilir ve çeşitli aktivitelerdeki artış vücudun kanı bacaklarından kalbe kadar pompalamasına yardımcı olabilir.

Sağlıklı beslenin, abur cubur yerine ve daha sağlıklı ve tatmin edici atıştırmalıkları tercih etmek daima en iyisidir.

Özetle stresin kendisi doğrudan varis yapmaz ama varise katkıda bulunan faktörleri artırabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Variste köpük tedavisi kaç kez uygulanır?

Devamını Oku
Bir hastanede Doppler yaptılar ancak pek güvenemedim. Doğru olup olmadığını anlamanın bir yolu var mıdır?

Varis için renkli Doppler ultrasonografi hasta ayakta duruyor ve yükünü diğer bacağa veriyor iken yada oturur durumda iken yapılırsa doğru sonuç vermektedir. Hasta yatarken yapılan değerlendirme hatalı sonuç verir. Bu nedenle ayakta Doppler yapılan b

Devamını Oku
Varis tedavileri arasında hangisinin uygulanması gerektiğine nasıl karar veriliyor?

Devamını Oku