Toplardamar Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Toplardamar tıkanıklıkları günümüzde ciddi ölçüde hastaların yaşam kalitelerini bozan ve hayatını tehlikeye atan sorunlardan biridir. Genellikle problem toplar damar içerisinde pıhtı oluşumundan kaynaklanır. Bu olay tıp da ventrombozu olarak bilinmektedir. Bu rakam toplar damar içerisinde oluşan pıhtı bacakta şişme, ağrı, morarmaya neden olmakta bununla beraber eğer pıhtı bulunduğu yerden koparsa akciğere gidip akciğerde emboliye neden olabilmektedir, bu durum bazen öldürücü olabilir. Bu yüzden bu durumun tedavisinde kanı sulandıran ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok kessephani türü ilaçlarla tedaviye başlanıp coumadın isimli bir hapla çoğu kez 3 ile 6 ay süresince tedaviye devam edilir. Bununla beraber hastalar varis çorabı kullanırlar. Bu tedavideki temel amaç pıhtının büyümesini engellemek, akciğerlere akmasını engellemek, pıhtının tekrar oluşumunu engellemektir. Çoğu kez hastaların bacaklarındaki durum bu tedavi ile tam olarak düzelmez.

Hastalar aylarca bacaklarındaki rahatsızlıktan yakınmaya devam ederler veya bu hastaları yıllar sonra gördüğümüz zaman hastaların bir daha hiç normale dönmediğini bacaklarında şişlik, ağrı daha sonra birçok varis oluşumu, renk değişimi ve bazen de yaralar karakteristler. Venos ülser veya toplar damar yetmezliği oluştuğunu görmekteyiz. Bu nedenle günümüzdeki toplar damarın tıkanıklığı tedavisinde değişiklikler oluşturur bunlardan biriyse toplar damarın içerisine yerleştirilmiş olan kateter ile doğrudan pıhtıya yeten ilaçların verilmesidir. Bu ilaçlar pıhtının yenilmesine ve damarın açılmasını sağlamakta. Bu sayede hastalar çok kısa sürede rahatlayabilmektedirler. Dahası bu tedavide hastalarda daha sonra görülebilecek toplar damar yetmezliği de engellenebilmektedir.

Ancak bu tedavi şansını kaybetmiş olan hastalar, yapılamamış olan hastalarda yıllar sonra toplar damar yetmezliği belirtileri görüldüğünde çoğu kez hastalar klasik olarak ilaçlar veya varis çorapları ile tedavi edilmeye çalışılırlar. Bu tedavi çoğu kez yetersizdir. Hastaların yaşamını önemli ölçüde zora sokabilmektedir. Bu hastalar için tedavi seçeneği günümüzde tıkalı olan damarların balon veya stant ile açılmasıdır. Çoğu kez kasıktan yapılan bu girişimde damar içerisinde katiterler yardımıyla stant yerleştirilmekte, damar açılabilmekte. Bu sayede hastaların şişlik, ağrı, morarma renk değişikliği ve hayatlarında yaralarla ilgili şikayetleri büyük ölçüde düzelebilmektedir. Dahası hastaların şikayetlerinin tekrar ortaya çıkabilmesi oranını da engellemektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tıkalı Damarların Tedavisi Nasıldır?

Özellikle bacaklardaki damarın tıkanıklıklarında en klasik tedavi yöntemi damar ameliyatıdır.

Devamını Oku
Damar Hastalıklarına Bağlı Yürüme Ağrısı

Damar tıkanıklığı oluşumundaki en yaygın neden damar sertliğidir.

Devamını Oku
Toplardamar Tıkanıklıkları ve Tedavisi

En sık toplar damarlar içerisinde pıhtı oluşması sonucunda ortaya çıkan bir sorundur.

Devamını Oku