Toplardamar Tıkanıklığının Tedavisi Nasıldır?

Toplardamar Tıkanıklığının, pıhtı oluştuğu zaman eğer tedavi edilmemiş ise yıllar sonra ortaya çıkabilen veya aylar sonra ortaya çıkabilen ciddi problemler ortaya çıkarır. Bu tablo toplar damar yetmezliği olarak bilinir hastanın bacağında şişlik, ağrı, ayak bileğinde renk değişiklikleri, bacakta varisler ve bazen ayak bileğinde varis yarası adını verdiğimiz venoz ülserle karakterize edilir. Bu tablo hastaları sakat bırakıcıdır. Bu çerçevede bacaklarında yara olan bacaklarında geçirmiş olduğu pıhtıya bağlı olarak dâhimi şişlik olan hastalarda toplar damar tıkanıkların tedavisi gerekir. Önceleri bu toplar damar tıkanıklığı tedavi edilemez bir hastalık olarak kabul ediliyordu.

Ancak günümüzde toplar damar tıkanıklığı büyük oranda başarıyla tedavi edilebilen hastalık haline gelmiştir. Bu çerçevede yaptığımız şey hastanın bacaklarını özellikle kasıktan ayak bileğine kadar olan damarları domplerle değerlendirmek karındaki damarları ise tomografi ya da MR ile değerlendirmektir. Bu çerçevede hastanın ayak bileğiyle kalp arasındaki bütün toplar damar tıkanıklığı değerlendirilir. Ve var olan tıkanıklığın tedavi yoluna gidilir. Önceleri atar damarlar için geliştirildiği düşünülen ama sadece o hastalığı tedavi eden toplar damar tıkanıklığını tedavi eden stent’ler bugün başarılı sonuçlar sağlamaktadır.

Çoğu kez lokal anestezi altında hastanın kasığından yapılan anjiyografik işlemler toplar damar tıkanıklığı nedeni tam olarak belirlenir yeri belirlenir ve daha sonra da özellikle yeni geliştirilmiş olan stentler’le bu tıkalı damarın içerisine çok sayıda veya birkaç stent yerleştirerek damar tıkanıklığı tedavi edilebilir hale gelir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Toplardamar Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Toplardamar tıkanıklıkları günümüzde ciddi ölçüde hastaların yaşam kalitelerini bozan ve hayatını tehlikeye atan sorunlardan biridir.

Devamını Oku
Damar Hastalıklarına Bağlı Yürüme Ağrısı

Damar tıkanıklığı oluşumundaki en yaygın neden damar sertliğidir.

Devamını Oku
Toplardamar Tıkanıklıkları ve Tedavisi

En sık toplar damarlar içerisinde pıhtı oluşması sonucunda ortaya çıkan bir sorundur.

Devamını Oku