Varis Tedavisinde En Uygun Tedavi Seçeneği

Günümüzde varisin tedavisinde birçok tedavi yöntemi uygulanmakta bunların her birinin diğerine avantajı ve dezavantajı söz konusudur. Varis tedavisinde iki farlı amacımız vardı bunlardan biri varisli damarın tedavisi veya ortadan kaldırması diğeri ise varis olan yetmezlik damar tedavisidir. Varisli damarın ortadan kaldırılmasında iki tedavi yöntemi söz konusudur. Bunlardan biri ameliyat diğeri ise köpük skleroterapisi. Ameliyat genellikle küçük kesiler den yapılan girişimlerle söz konusudur. Dikiş gerekmez, yaralar çok kısa süre içerisinde iyileşir köpük skleroterapisinde ise damar içerisine bir ilaç enjekte edilerek kapanmış olur. Hangi yolun daha iyi olduğunu seçeneğimiz söz konusu olabilir. Eğer çok az sayıda varis varsa bu durumu köpük skleroterapisi avantajlıdır. Ancak çok sayıda varis olduğunda ameliyat tedavisi ile çıkartılması daha uygun bir seçenektir. Varise neden olan yetmezlik damar konusuna gelince buradaki temel problem çoğu kes kasıkla diz veya diz altı arasında yer alan safar damarın yetmezliğidir. Bu damarın tedavisi genellikle ortadan kaldırılmasıdır. Burada en klasik tedavi ameliyattır. Ameliyat, kasık ve diz arasında yapılan kesitle damar çıkartılmaktadır. Bu belirli bir ölçüde anestezi gerektirmekte, dikiş gerekmekte ameliyattan sonra bir miktar şişlik, morarma ve ağrı olabilmektedir.

Diğer tedavi yöntemleri ise örneğin lazer, örneğin radyo frekansı söz konusu damarın içerisine iğne yardımıyla kateterin yerleştirilmesi daha sonra bu damarın yüksek ısıyla içerden yakılması yoluyla damarın kapatılması amaçlanır. Her iki tedavi vokal anestezi altında günün belirli tarzında yapılabilmektedir. Hastalar çok kısa süre içerisinde işlerine veya normal hayatlarına dönebilmektedirler. Bir diğer tedavi yöntemi ise köpük skleroterapisi’dir aynı damar içerisine bir iaç enjekte edilerek damarın kapatılması amaçlanır. Burada çoğu kez, yıllar sonra tekrar varis oluşumu söz konusu olduğu için kasıktan alınan bir yapı ile damarın kapatılması, damarın bağlanıp aşağıdan köpük skleroterapisi yapılması daha uygun bir seçenektir. Bu tedavi yöntemlerinden hangisi hastalar için uygundur her hasta için bunların içerisinde en uygun olanı söz konusudur ama hastalar eğer günlük hayatlarına çok kısa süre içerisinde geri dönmek istiyorlar ise bu durumda yapılacak lan en iyi tedavi seçeneği lazer veya radyo frekans tır. Radyo frekans lazere göre daha az hastalıkların işlem sonu şikayetlerini oluşturur. Bu açıdan tedaviyi planlarken hastanın istekleri, hastadaki temel problem, hastadaki varisin yaygınlığı. Bununla beraber ultrasondaki bulgular tedavi için en iyi seçeneği belirlemek için bize yardımcı olacaktır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Varis tedavileri arasında hangisinin uygulanması gerektiğine nasıl karar veriliyor?

Devamını Oku
Pilates varis tedavisine destek olur mu?

Devamını Oku
Yıllardır büyük varislerim var ve beni görüntü dışında hiç rahatsız etmiyor. Açıkcası görüntüde artık umurumda değil. Tedavi olmam gerekir mi?

Erkeklerde damarları zayıflatan progesteron hormonu olmadığı için varisler genelde daha az şikayet yapar. Ancak erkek yada kadın %20-30 oranında büyük varisler ilerleyip venöz ülser adı verilen yara oluşumuna ve bazen flebit yani varisin pıhtılaşıp i

Devamını Oku