Kılcal Damar Varisleri
İnsan vücudunda çok sayıda kılcal damar bulunmaktadır. Çapı en küçük olan bu damarlar; bacak bölgesinde varis problemine maruz kalarak cilt altından görülmektedir.
Tıp literatüründe Telanjektazi olarak tanımlanan kılcal damar varisleri çoğunlukla, uyluk bölgesinin yan ile arka bölgelerinde ve diz altı bölgelerinde oluşmaktadır. Bu problemin yetişkin kadınlarda daha çok oluştuğu bilinmekte ve genellikle sadece kozmetik problemlere neden olmaktadır.
Kılca damar varisleri genellikle salt kozmetik problemlere neden olmakta ve şişlik, ağrı, yorgunluk gibi şikayetlere yol açmamaktadır. İleri yaşlarda sayıları artan kılcal damar varisleri ile diğer dolaşım bozuklukları aynı anda yaşanmaya başlanmakta ve birtakım şikayetler açığa çıkmaktadır. Hastanın yaşaıdğı karıncalanma, uyuşukluk ve ödem problemleri kılcal damar varislerine bağlı olmamaktadır.
Kılcal damar varislerine neden olan faktörler henüz bilinmemektedir. Bununla birlikte ideal kilonun üzerinde olanlarda, kadınlarda, ailesinde kılcal damar varisleri olan kişilerde ve uzun süre ayakta durarak çalışan kişilerde, hormonal değişimler yaşayan (hamilelik, ergenlik ve menopoz) kişilerde sıklıkla görülmektedir. Kalıtımsal özellikle bu problemin yaşanması adına büyük önem taşımaktadır.
Kılcal damar varisleri kozmetik problemlere neden olmaktadır. Uygulana tedavi yöntemleri ise; lazer tedavisi, skleroterapi yöntemi ve makyaj ile kapatma yöntemleridir. Bu problemin tedavisinde cerrahi uygulamalara başvurulmamaktadır.
Lazer yöntemi varis tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar açığa çıkarmaktadır. Kılcal damar varislerinde dış lazer yöntemi uygulanmaktadır. Kılcal damarlar dış lazer yöntemi ile dışarıdan yakılmaktadır. Özellikle skleroterapi yönteminin başarısızlıkla sonuçlandığı hastalarda lazer yöntemi uygulanmaktadır.
Alanında uzman kişilerin uygulaması gereken lazer tedavisinde; herhangi bibr yanlış uygulama kalıcı cilt hasarlarına neden olabimektedir.
Günümüzde kılcal damar varislerinin tedavisinde genellikle skleroterapi yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem halk arasında iğne tedavisi olarak da tanımlanmaktadır. Hastanede yatışa ihtiyaç duyulmayan sklerotapi yönteminde damar içerisinde verilen ilaçla damarın zaman içerisinde büzüşerek yok olması amaçlanmaktadır. Skleroterapi yöntemi salt kozmetik problemlerin giderilmesi amac ile değil; yaşanılan şikayetlerin ortadan kalıdırılması amacıyla da uygulanmaktadır.
Skleroterapi uygulaması öncesinde hasta ayaktayken uygulama alnanları işaretlenmektedir. Daha sonra bacak hafif oranda kalıdırılmakta ve özel olarak geliştirilmiş çok ince iğneler kullanılarak enjeksiyon işlemi tamamlanmaktadır. Uygulama sonrasında medikal bandaj ile bacak sarılmakta ve ilacın damarda daha etkin olması sağlanmaktadır. Bu uygulama toplamda yaklaşık 30 dakika sürmektedir.
Kılcal damarların tedavisinin bilinen herhangi bir sakıncası yoktur.
Kılcal damarlar için skleroterapi yöntemi gerek uzun süredir uygulanabilmesi gerekse de güvenilir bir yöntem olması nedeni ile daha çok tercih edilmektedir. Ancak bu yöntemde çok sayıda enjeksiyon uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte lazer tedavisinde de cilt hasarı oluşması gibi riskler bulunmaktadır.
Skleroterapi yöntemi her hastada uygulanabilmektedir. Ancak hamilelerde ve emziren kadınlarda uygulanması önerilmemektedir. Bununla birlikte deri enfeksiyonu bulunan, kontrol altında olmayan şeker hastalığı bulunan hastalarda skleroterapi uygulamasının gerçekleştirilmesi doğru değildir.
Uygulama öncesinde birkaç gün sigarayı bırakmak ve kan sulandırıcı etkisi bulunan ilaçların kullanımına ara vermek gerekmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda skleroterapi uygulanmamaktadır.
Skleroterapi sonrasında düşük oranda ağrı hissedilebilmektedir. Ancak basit aprı kesici ilaçlar sayesinde bu ağrı kontrol altına alınabilmektedir. Oluşan yoğun ağrının nedeni genellikle bandaj uygulamasıdır. Böyle durumlarda bandajın gevşetilmesi ya da çıkarılıp varis çorabı giyilmesi ile ağrı giderilebilmektedir.
Kılcal damarların sayısının fazla olması sebebi ile her seansta yaklaşık 15 ila 20 enjeksiyon yapılmaktadır. Her seans ortalama yarım saat sürmekte ve sonrasında uygulanan bandajın 2 - 3 gün bacakta kalması gerekmektedir.
Gebelikte oluşan kılcal damar varislerinin tedavisi için gebelik sürecinin bitmesi beklenmelidir. Bununla birlikte kılcal damar varislerininedavisi her mevsimde uygulanabilmektedir.
Nitelikli bir tedavi sonrasında kılcal damar varisleri tekrar oluşmamaktadır. Bununla birlikte bazı hastalarda farklı bölgelerde kılcal damar varisleri oluşabilmektedir.
Allerjik reaksiyonlar, kaşıntı, ağrı ve ilacın damar dışına verilmesi durumunda deride kahverengi renk gibi yan etkiler yaşanabilmektedir. Ancak bu yan etkiler oldukça nadir görülmektedir.
Kılcal damar varisleri sadece kozmetik kaygılar nedeni ile tedavi edilmektedir. Tedavi edilmeyen kılcal damarlar herhangi bir sağlık problemi oluşruemamaktadır.