Kadınlarda yaşamın diğer ucunda yer alan menopoz da toplardamar sağlığı üzerinde etkilidir. Menopoz öncesi ve menopozda hormonal dalgalanmalar yıllar boyunca ortaya çıkabilir. Bu aşamalar sırasında östrojen ve progesteronun yükselmesi ve düşmesi kalınlaşmış ve daha az esnek toplardamar duvarları oluşturabilir. Bu etkiler aynı zamanda, kalbe geri akışı yönlendiren kapakları da etkiler. Bu kapaklar yada kapakçıklar boyunca kalınlaşmış alanlar kapakların kapanmalarını önleyerek kanın her iki yönde de serbestçe akmasını sağlar. Kan, kapaklarını çevreleyen alanlarda toplanacak ve şiş ve düğüm benzeri görünümlerine katkıda bulunacaktır. Kalınlaşmış damar duvarları kanın geri dönüşü için dar yollar oluşturur, bu da tıkanıklığa ve daha fazla şişmeye neden olur.
Menopoz Sırasında Görünümlerini Önlemek ve Küçültmek İçin ne yapılabilir?
Gebelikte olduğu gibi, kadınlarda menopoza girişte yaşanan variköz venler sıklıkla kaybolur. Çoğu zaman, acı vermezler ve varlıkları çoğunlukla kozmetiktir. Bununla birlikte, bazı kadınlar için, ağrı, ağırlık, cilt sorunları ve kan pıhtıları gibi ilişkili semptomlar vardır. Bu semptomları yaşayan kadınlar, hormon replasman tedavisi (HRT) konusunda doktorlarına ve damar uzmanlarına danışmalıdır.
Kullanımını önleyen başka koşullar olmadıkça, HRT variköz venlerin tedavisi sırasında devam ettirilebilir. Genetik ya da yaşam tarzı faktörlerinden dolayı kan pıhtılaşması riski daha yüksek olan hastaların diğer formlarını ya da tedavilerini doktorlarıyla ya da uzmanlarıyla görüşmeleri gerekebilir. Aksi takdirde, alt gövde ve bacak kaslarını kullanan sağlıklı bir düşük etkili kardiyak egzersiz programı benimsemek, dolaşıma ve durumu iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Yapılması gereken diğer eylemler arasında sedanter çalışma sırasında sık sık durma ve uzun süreli durmanın gerekli olduğu durumlardan kaçınma yer almaktadır.