Toplardamar Sağlığı
Bütün varisler engellenemez. Ancak bazı yöntemleri uygulayarak yeni varis oluşumunu engellemek mümkündür. Genç yaşlarda başlayan varislerin ilerlemesini erkenden başlanırsa engellenebilir. Çoğu kez engelleme yöntemi egzersiz ve varis çorabının giyilmesinden ibarettir. Bunun yanında bacakların yukarıya kaldırılması, gebelikte sol taraf üstüne yatılması ve bacakların kaldırılması, uzun süre ayakta dikilmemek, bacak bacak üstüne atmamak, varis yada destek çorabı giymekte varis gelişimini yavaşlatabilir.
Varis oluşumu ve ilerlemesi bazı uygulamalarla azaltılabilir ya da engellenebilir. Bu uygulamalar ayrıca varisli hastaların tedavi sonrası tekrar oluşumunu engellemek içinde geçerlidir. Bunlar:
Varislere gebeliği takiben daha sık rastlanmaktadır. Gebelikte vücutta artan sıvı hacmi, karındaki ceninin baskısı, hormonların dokuları gevşetici etkisi varis oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Ancak başka varis yapan nedenler olmadıkça, normal bayanlarda gebelik varis oluşturmaz. Önceden varisi olan bayanlarda özellikle gebeliğin sonlarına doğru daha belirgin varis ve toplardamar yetmezliği gelişmektedir. Ancak doğumdan sonra bu olumsuzluklar gebelik öncesi seviyeye genelde geri dönmektedir. Diğer bir ifade ile varisli bayanlarda doğumdan sonra varislerle ilgili şikayetleri önemli oranda gerileyecektir. Önceden varisleri olan bayanlar gebe kaldıklarında yada gebelik esnasında bacakları şişen yada varisler oluşan bayanların varis çorabı kullanmaları, bacakları yukarıya kaldırarak dinlenmeleri önerilir. Gebeliğin ileri evrelerinde ise bacakların çok şiş olduğu durumlarda yan yatarak dinlenmeleri oldukça yararlıdır.
Eğer bir hastada varislerle beraber bacakta hafif şişlik var ve hasta tedavi olmak istemiyor ise yapabileceği en iyi şey varis çorabı kullanmasıdır. Varis çorabı hastanın şikayetlerini hafifletir ve varisin ilerlemesini biraz yavaşlatabilir. Özellikle ayak bileklerinde çok sayıda küçük kıvrıntılı mavi mor leke yada ince varisi bulunduran kişiler diğer varisleri nedeni ile ameliyat olduklarında bile tam rahatlama için varis çorabını uzun süre kullanmaları gerekebilir. Bunların dışında varis gelişme ihtimali olan yada uzun süre ayakta durmayı gerektiren meslekleri olan kişilerin korucuyu varis çorabı kullanmaları şikayetlerin önemli ölçüde hafiflemesi yanında varis oluşumunu engelleyebilecektir. Ancak bacakta atardamar nabzı alınmayan ya da atardamar hastası olan kişiler varis çorabı kullanmamalıdırlar.
Varis tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu bitkisel kökenlidir. Ancak ilaçlar dahil bitkisel ürünlerin varisleri tam olarak tedavi ettiklerine dair güvenilir bir kanıt mevcut değildir. Halk tıbbi ve güvenilirliği çok yüksek olmayan bazı araştırmalara göre bazı bitkisel ürünlerin varisin ilermesini ve hastaların şikayetlerini azalttığı iddia edilmektedir.
Varisleriniz yada sorunlu toplardamarlarınız bile bacaklarınıza gereken önemi gösterdiğiniz taktirde olsa şikayetleriniz azalabilir. Kendi başına yapabilecekleriniz tedavi yöntemlerinin en önemli yardımcısıdır.
Hastalıkların ilerlemesini engellemek için yapabileceklerinizden bazıları egzersiz, kabız kalmamak ve kilo vermektir. Bunların yanı sıra uygun giysi ve ayakkabı seçimide sizin sorunsuz bir hayat geçirmenize yardımcı olur.
Varis çorapları günümüzde eczanelerde reçetesiz satılabilene ve eğer uygun şekilde kullanılmaz ise yarardan daha çok zarar verebilecek yardımcı tedavi yöntemlerinden birisidir. Mutlaka doktorunuzun size yazmış olduğu varis çoraplarını kullanın.
Çoraplarınızı etkin ve güvenilir kullanabilmek için,
Baldır ve uyluk adelelerinizi çalıştırmanız kanın yukarı pompalanmasını sağlar. Ayrıca adelelerin belirli bir tonüste olması otururken yada ayaktayken bile kan akımına yardımcı olur. Bu faydadan yararlanabilmek için:
Dinlenirken bacaklarınızı yukarı kaldırmanız, yerçekiminin yardımıyla kanın kalbe dönüşüne yardımcı olur. Bacaklarınızı kalp seviyesinin birkaç santimetre üzerine dizleriniz hafif bükük şekilde kaldırın. Bunu günde 2-3 kez 15 dakikalığına yapın. Bunu yapamasanızda fırsat buldukça bacaklarınızı kaldırmanızda fayda sağlar.
Eğer fazla kilolarınız varsa, onlardan kurtulmanız bacaklarınızdaki şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Bu amaçla diyet yada egzersiz ile fazla kilolarınızdan kurtulun.
Bol lifli gıdalar tüketmeniz, sizin kabız kalmanızı engeller. Bu sayede karın içi basıncı normal seyreder ve toplardamar dolaşımı daha rahat olur. Bu nedenle bol lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin.
Gıdalarla özellikle tuzlu gıdalarla aldığınız sodyum suyu tutar ve hem dolaşan kan hacmini hemde şişlikleri artırır. Bu nedenle fazla tuzlu gıda tüketmemeye özen gösterin.
Uzun süre oturmanız bacaklarınızda kanın göllenmesine yol açar. Örneğin sık yolculuk yapan yada oturarak çalışan bir kişi iseniz, zaman zaman ara vererek kalkıp biraz yürüyün. Uçak yada otobüs yolculuklarında koridora yakın koltuklarda oturup, ara sıra kalkarak bacaklarınızı biraz çalıştırın. Otururken, örneğin masa yada bilgisayar başında çalışırken kalkamasanız bile, ayaklarınızı ara sıra hareket ettirin. Varis çorabını otururken yada yolculuklar sırasında giymeniz sizi rahatlatacaktır. Bacak bacak üstüne atarak oturmamaya çalışın.