Varise Neden Olan Faktörler

Varise Neden Olan Faktörler

Varise Neden Olan Faktörler

Varisli damarlar, cilt altında mavi ve mor renkli damarların görülmesi ile fark edilmektedir. Bunun yanı sıra çapı daha büyük damarlarda gelişen varisler; cilt altında kıvrımlı şişliklere neden olmaktadır. Tedavi edilmediği sürece çok daha ciddi problemlere neden olabilen varisler birtakım nedenler sonucunda açığa çıkmaktadır.

Varislerin neden olduğu şikayetler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir,

  • Cilt altında varisli damarın görülmesi (kozmetik problemler)
  • Bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi
  • Bacaklarda ağrı
  • Ciltte kuruluk
  • Uzun süre yürüme ve ayakta durmada zorluk
  • İleri evrelerde varis yaraları

Varisli Damarlar Neden Oluşur?

Variköz ven oluşumunda birçok faktör rol oynamaktadır. Gebelik, obezite, uzun süre ayakta durma pozisyonu, bazı aktiviteler, kadın olma, doğum kontrol hapı ve hormonal değişimler, sıkı kıyafetler, kabızlık, yaşlılık ve genetik faktörler nedeniyle varisler oluşabilmektedir.

Vücutta venöz yetmezliğine bağlı variköz venler meydana gelebilmektedir. Kan dolaşıma dahil olamaması sonucunda damar içerisinde gölleşmektedir. Bu durum, kan basıncında ve ödemde artışa neden olmaktadır. Zamanla, damar genleşmekte ve kıvrımlı hale gelmektedir. Varislerin herhangi bir seviyesinde varisli damarlar oluşabilmektedir. Bacakların yanı sıra kasıkta da varis olabilmektedir ve kasıkta daha düşük bir seviyede yetersizlik gözlenebilmektedir.

Varisli Damarlar İçin Seçenekler Var mı?

Kılcal variköz venler telanjiektazi olarak adlandırılmaktadır. Bu değişikliklere genellikle kılcal damarlardaki kırılmalar neden olmaktadır ve şekil olarak örümcek ağlarına benzemektedir. Gebe döneminde ve hormon kullanan genç kadınlarda sık görülmektedir. Retiküler varikoz uzantıları diz arkasından ve ayak bileğinden renkli, dolgun ve mavi renklidir. Varisli damarlar, safen veninin büyük damarının tahribatından kaynaklanmaktadır. Cilt üzerinde çok kabarık ve yeşilimsi olmaktadır. Variköz venlerin tüm belirtilerini göstermektedir. 

Başlangıçta, yalnızca görüntüye müdahale eden variköz venler; bacağında şiddetli ağrıya, damarın iltihaplanmasına, varis damarlarının yırtılmasına ve varis damarlarında pıhtı oluşumuna (pulmoner emboli) neden olabilmektedir.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Variköz venleri çıkarmak en yaygın tedavi şeklidir. Ancak, özenli ve iyileşme uzun zaman almaktadır. Vasküler skleroterapi, varis içerisine köpük enjekte edilerek varisli damarları düzeltmek için başka bir yöntemdir. Ancak bu yöntemde variköz venlerin başarısı yüksektir.

Skleroterapinin yanı sıra lazer, radyofrekans, zamk, clari-vein gibi yöntemler ile de tedavi edilebilen varis probleminde bu yöntemlerin fayda sağlamaması durumunda cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. 

Hareketsizlik, Kan Akışını Olumsuz Etkiler

Mor ve mavi kavisli damarların bacaklarda çizgiler veya toplar şeklinde görünmesi estetik sorunları olan herkesi rahatsız etmektedir. Kan damarlarının genişlemesi ve kanla dolmasının yanı sıra, kalbe kan vermedeki zorluklar dolaşım bozukluklarının bir işareti de olabilmektedir. Yürüme başladığında, damarlardaki kan bacak kaslarının kasılması ile yukarı doğru pompalanmaktadır. Yürümek ya da durmak yerine oturmak tercih edilirse, ayağın kaslarını pompalamanın etkisi azalabilmekte ya da ortadan kaldırılabilmektedir. Ek olarak, damarların içindeki kapakçıkların yapısının bozulması, kan birikmesini kolaylaştıran bir faktör haline gelmektedir.

Varisli Damarlar Yaşla Doğru Orantılıdır

İleri yaştaki variköz venler normaldir. Ek olarak, genetik eğilim etkili bir faktör olarak kabul edilmektedir. Hormonal faktörler ve hamilelik, kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Varisli damarlar, meslekleri nedeniyle uzun süre ayakta durmak zorunda kalanlarda daha sık görülmektedir.

Doppler ultrasonografi doğru değerlendirme için kullanılmaktadır. Varisli damarları olanlar, doğru bir değerlendirme için alanında tecrübeli damar cerrahlafına başvurmalıdır. Varisli damarları tedavi etmenin amacı, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Hastalık genellikle iyi huyludur ve cerrahi müdahale gerektirmez. Bununla birlikte ağrı, bacak şişmesi, ameliyat gibi estetik görünüm, şikayetler nedeniyle gerekli olup, ameliyat için alternatif bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır.