El Parmaklarının Damar Hastalıkları: Raynaud Hastalığı / Fenomeni

Peki bu Raynaud hastalığı nedir? Bu hastalık, el parmaklarında ve ayak parmaklarında, burun ucunda, vücudun dudaklarında soğuk ve stres ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkta parmağın atardamarlarında ve cildin küçük atardamarlarında geçici bir spazm meydana gelmekte ve bu nedenle ilk olarak beyazlatma, solgunluk ve bazen morarma ve kızarıklık görülmektedir. Parmağın atardamarlarında bir spazm olduğunda, kan parmaklara bir süre akmaz ve ağartma ve uyuşukluk genellikle bir veya iki parmakta oluşmaktadır. İkinci aşamada, morarma kan dolaşımının yeterince olmamasından kaynaklanmaktadır. Üçüncü aşamada, spazm geçip, kan akışı tekrar başladığında  parmaklarda reaktif hiperemi yani kızarıklık oluşmaktadır. Tüm hastalar bu üç aşamaya sahip olamazlar. İlk tanı koyduğunda, soğuk ile temas eden bazı parmakların renginde ve beyazlığında solgunluk vardır. Bu renk değişiminin sınırları açıkça görülebilmektedir. Toplamda, bu bölüm 15-20 dakika içinde gerçekleşmektedir. Nöbetlerin sıklığı, şiddeti ve süresi hastadan hastaya değişmektedir. Bazı hastalar gün boyunca tekrarlayan nöbetler yaşarken, diğerleri kış boyunca sadece 2-3 nöbet geçirmektedir. Genellikle bu nöbetler soğuk, stress, endişe ve sigara ile gelir. 

[quick-content]

Raynaud Hastalığı Belirtileri

Raynaud hastalığının genellikle üç aşaması bulunmaktadır. Başlangıçta, kan akışı azaldığında parmakların rengi solmaktadır. Bir süre sonra, parmaklar mora dönmektedir. Bu aşamada, parmaklar soğuk ve uyuşuktur. Ardından, kan akışı geri geldiğinde, parmaklar kırmızı ve ağrılı hale gelmektedir. Bu nöbetler bazen bir dakika, bazen de saatlerce sürmektedir. Daha sonraki aşamalarda, özellikle Raynaud hastalığı, parmak yaraları ve kangrenden dolayı hastalığı gelişebilmektedir.

Raynaud Hastalığı Nedenleri

Raynaud hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Soğuk ve stres kapları genellikle her birinde görülmektedir. Ancak, spazm Raynaud hastalığı olan hastalarda daha derin ve daha uzun olabilmektedir. Bununla birlikte, Raynaud hastalığa bağlı olayı esas olarak küçük veya büyük damarların bir hastalığı olabilmektedir. Özellikle allta yatan bir romatolojik hastalığın belirtilerinden birisi Raynaud atakları olabilir.

Raynaud Hastalığı Teşhis ve Tanısı

Tanı, parmaklarda solukluk, morarma ve parmakların kızarması gibi renk değişiklikleri olan hastalarda kolayca konulabilmektedir. Ancak, Raynaud hastalığını, diğer benzer hastalıklarla ilgili formlardan ayırt etmek zordur. Bunu yapmak için, bazı kan testleri, parmaklarda kan basıncının ölçülmesi ve soğuk halde kan akışının ölçülmesi gerekmektedir.

Raynaud Hastalığı Hangi Endüstrilerde Daha Çok Yaygındır?

Tarım, inşaat, ormancılık, dökümhane, mobilya ve kereste, demir ve çelik, metalurji, madencilik, gemi yapımı, tekstil gibi birçok sektörde titreşimli el aletleri (kaya delicileri, elektrikli testereler, el değirmenleri, pnömatik delici aletler vb.), kullanılmaktadır. Bu nedenle, Raynaud titreşimi ve doğal oluşumu ile bağlantılı sağlık tehlikeleri bu sektörde ve işyerinde daha yaygındır.

Raynaud Hastalığının İlerlemesi Hangi Sorunlara Neden Oluyor?

Raynaud hastalığı tedavi edilmezse veya bu hastalığa neden olan koşullar ortadan kalkmazsa, yavaş yavaş şikayetler artmakta, beyaz parmağın saldırıları parmaklardaki kan akışına kalıcı hasar vererek daha sık ve daha ciddi şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu durumda, kafa derisi düz, parlak ve sıkı hale gelmektedir.

Genel Olarak Raynaud Hastalığını Önlemek İçin Ne Yapılması Gerekiyor?

Soğuktan ve sigara içmekten kaçınmak gerekir. Hastaların büyük bölümü bu önlemleri aldıkları taktirde şikayetleri control altına alabilirler.

  • Kafeinli içecekler (kahve, çay, kola vb.) çok sınırlı tüketilmelidir.
  • Stresi azaltmak için yöntemler bulunmalıdır.
  • En önemli nokta titreşimin etkilerini sınırlandırmaktır.
  • Soğuktan korunmak için çalışırken eldiven ve kıyafet giyilmelidir.
  • Titreşimli el aletleri veya diğer el aletleri eldiven ile kullanılmalıdır.
  • İş molalarında masaj ve egzersiz yapılmalıdır.

Parmaklarda karıncalanma veya uyuşukluk belirtileri hissediliyorsa mutlaka ertelemeden doktora başvurulmalıdır. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Şeker Yarası

Diyabetik hastaların en önemli sorunlarından birisi ayakta oluşan yaralardır. Ayak yaraları sadece hastanın yaşam kalitesini bozan bir sorun olmakla kalmayıp, bacağı ve hayatı tehdit eden sonuçlar doğurur.

Devamını Oku
Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Nedenleri

Vasküler tıkanma yada damar tıkanıklığı, uzun süreçte ve ileri yaşlarda ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Sağlıksız beslenme ve uygun olmayan yaşam tarzı nedeni ile  aterosklerotik plak oluşumu ile başlayan bir süreç sonunda damarların tık

Devamını Oku
Aort Anevrizması

Aort, kalpten çıkan ve oksijenlenmiş temiz kanı taşımakla görevli olan en büyük atardamardır.

Devamını Oku