Endovenöz Laser ile Varis Tedavisi Sıkça Sorulan Sorular

Varis tedavisinde laser iki şekilde kullanılmaktadır. Bunlardan ilki kılcal damar varislerinin üzerine yani deriye uygulanan laserdir. Diğeri ise daha büyük varislerin kaynağı olan safen damarının yetmezliğine (,)doğrudan damarın içerisine bir kateter ile uygulanan laserdir. Bu sonuncu yönteme toplardamar içine laser uygulaması anlamına gelen endovenöz laser denilmektedir.

Varisler sadece kozmetik sorun değil, aynı zamanda şikayet oluşturarak yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilirler. Laser tedavisi ile varisler yanında, kaşıntı, kramplar, şişme, ağrı ve ağırlık hissinden de kurtulabilirsiniz. Eğer venöz yetmezliğe bağlı iyileşmeyen yaralarınız (venöz ülser) varsa bunların hızla iyileşmesi ve tekrarının engellenmesi laser ile mümkündür.

Önce muayene olacaksınız Renkli Doppler ultrasonografi ile bacaklarınız doktor tarafından değerlendirilecektir. Daha sonra hastalığınız ve olası tedavi yöntemleri konusunda doktor tarafından bilgilendirileceksiniz Eğer laser tedavisi konusunda doktor ve siz fikir birlikteliğine ulaşmış iseniz, tedavi için size randevu verilecektir. Randevu günü geldiğinizde hastaneye günübirlik yatışınız yapılacaktır. Renkli Doppler ultrasonografi bir kez daha yapılarak, hastalık teyid edilecek ve varisleriniz işaretlenecektir. Ameliyathanede endovenöz laser tedavisi yapılacaktır. İşlem sonrası birkaç saat takip edildikten sonra evinize gidebileceksiniz Ertesi gün yada iki gün sonra tekrar kontrole geleceksiniz ve pansumanınız, sargılarınız değiştirilecek ve renkli Doppler ultrasonografi bir kez daha yapılacaktır. Takiben iki hafta sonra tekrar kontrol yapılacaktır.

Bu yöntemlerde genelde diz hizasından ultrason eşliğinde hastalıklı safen ven isimli toplardamara laser kateteri (tel) yerleştirilip, damarın başladığı yer olan kasık bölgesine kadar ilerletilir. Anestezik sıvı damar çevresine enjekte edildikten sonra laser enerjisi verilmeye başlanır ve kateter yavaşça geriye doğru çekilir. Tüm damara laser verildikten sonra kateter çıkartılır ve bacak sarılır. İşlemin tamamı 30-60 dk surer.

Laser toplardamar içinde yaklaşık 1200 °C lik bir ısı ile kanı kaynatarak damarın içerden yanmasına ve sonrada büzüşmesine neden olur. Bu damar daha sonra kaybolur.

Hayır. Isı sadece kateterin ucunda oluşur ve kan akarken hızla normal ısıya iner. Bu açıdan her hangi bir sorun olmaz.

Varisleriniz baldırınızda olmasına karşın, çoğu kez neden sizin göremediğiniz ve uyluk ile ayak bileği arasında yer alan ve kanın geriye doğru akmasına müsade eden yetmezlikli safen toplardamarıdır. Bu damarda yetmezlik çoğu kez, kasıkta derinde yer alan femoral toplardamar safen damarının birleştiği noktadan başlayıp, doğruca aşağı kadar uzanır. Bu nedenle kasık ile en azından diz arasında bu damarın yok edilmesi gereklidir.

Hayır. Bu damar zaten hastadır. Çıkartılması yada laser ile yakılması ciddi her hangi bir sorun oluşturmaz. Kan daha derindeki toplardamarlar aracılığı ile taşınır.

Her nekadar bireyler farklı tepkiler versede, genelde laser tedavisi sırasında ağrı az oranda hissedilir. Ağrı sıklıkla damar çevresine anestezik madde içeren sıvı enjekte edilirken hissedilir. Eğer işlem gerektiği şekilde yapılmamış ise, laser verilirken yanma tarzında ağrı hissedilebilir. Bu durumda o bölgeye ek ilaç enjeksiyonu yapılır.

Başarı safen toplardamarının ortadan kaldırılması olarak tanımlandığında bu hedefe %93-98 oranında ulaşılabilmektedir. Yıllar sonra tıkanan damar tekrar açılabilir yada yan dallar aracılığı ile varisler tekrar oluşabilir.